,,Belele gârlă” la Primăria Buhuși

(vezi mai jos continuare articolului de pe Facebook)
,,Apocalipsa după Ionel continuă!” – spunea consilierul Cojocaru anii trecuți, făcând referire la problemele din primărie. Acesta pare a fi sloganul endemic sub care se derulează multe din activitățile acestei instituții. Se știe că primăria Buhuși este, de câțiva ani, controlată sistematic de Camera de Conturi Bacău. Raportul întocmit cu această ocazie a scos la iveală nenumărate probleme ma i vechi, nerezolvate: precum decontări de cheltuieli fără documente justificative, cheltuieli nelegale, neverificarea lucrărilor neexecutate de către constructorii contractanți de lucrări, lucrări in regie proprie neexecutate, nerespectări de prevederi contractuale, nerespectarea prevederilor contabile si a legii finantelor publice și multe altele. Ceea ce atrăgea atenția Ghe. Apostu în august 2019 iată că se întâmplă și, mai grav, continuă!
Foarte multe probleme care încep din ,,epoca Turcea” și din păcate, continuă in ,,epoca Zaharia”. Cheltuielile făcute de primărie, în aceste cazuri, sunt stabilite ca nelegale si ca urmare, Curtea de Conturi a impus recuperarea prejudiciilor. În loc să recupereze cheltuielile, primaria Buhusi dă in judecată curtea de Conturi si, evident, piedere procesul.
 Din pacate, primarul Zaharia, ca ordonator principal de credite, in cei 6 ani de mandat, ori nu verifica si nu ia masuri serioase de remediere, ori continuă intentionat politica dezastruoasă din epoca Turcea. Nu aș îndrăzni să cred, nici un minut, că intențiile dânsului ar putea fi acoperirea belelelor lăsate în urmă de fostul primar. Mă întreb: viitorul primar (din 2024) ce va face? va avea de ,,rezolvat” toate aceste probleme care parcă nu se mai termină? Mie unul nu mi-ar conveni să vin din urmă și să îmi bat capul cu asemene probleme, multe cu iz penal. Aviz amatorilor!
 
Continuare articol – Referitor la aspectele sesizate de Curtea de Conturi Bacau se nasc niște întrebări:
1. De ce primarul Zaharia nu a remediat, in acesti ani, problemele sesizate in aceste documente si pentru care avea obligatia să o facă? Trage cumva de timp pentru ca faptele sa se prescrie? este o intrebare legitimă dacă avem în vedere atenționarea conducerii Curtii de Conturi asupra acestui aspect. Mai mult, avand in vedere celelalte HCL adoptate pentru raportul de follow-up din 2020, constatăm că primarul era OBLIGAT să înceapă actiunile de recuperare a tuturor prejudiciilor. Ceea ce nu s-a intâmplat la toate. Actualul raport spune, indirect, că primarul Zaharia nu a respectat in totalitate o hotarâre de Consiliu Local HCL 92/2020. Pe de altă parte, este adevărat că există și cazuri, precum procesul cu firma de salubritate Gyndany care durează din sept 2020 și care sunt pe rol.
2. Există consilieri locali – precum C. Cojocaru – care au cunoscut îndeaproape aceste probleme, din anii precedenți. De ce nu au sesizat la nivel de Prefect ? Sunt ei părtași la aceste dezastre? Cojocaru spunea cîndva: ,,trebuie să venim în întâmpinarea lor (a cetățenilor, n.red.) și să înlăturăm deficiențele pe care tot noi le-am creat”. Ei, domnule consilier veșnic care ești mai interesat de judecătorie decât de comunitatea buhușeană, ai înlăturat ,,deficiențele” sau ai fost martor impasibil la sporirea lor?
3. Ionel Turcea, fostul primar, este intr-o postură inedită, absurdă și anormală: de numele său se leagă multe probleme sesizate de Curtea de Conturi, iar acum, în calitate de consilier local, i se pun în față documentele Curții pentru dezbatere și APROBARE. Păi cum, belelele începute pe vremea sa vor primi ,,girul” fostului primar? Întrebarea aceasta ar trebui să i-o punem completului de judecată care a decis ca Turcea să poată candida și celor care l-au validat drept consilier local.
 4. Consiliul local, ca entitate legislativă, are rolul, printre altele, și de control al executivului. Dar cine să controleze? Mulți consilieri locali se schimbă de la o legislatură la alta și deci ei nu cunosc ,,istoricul” acestor probleme din primărie. Coroborând cu faptul că mulți nu cunosc legislația și nu înțeleg profunzimea detaliilor din documente, putem înțelege de ce ei votează, preponderent favorabil, în necunostință de cauză. Atunci ce mai caută în această postură, dacă ,,pălăria” este prea mare pentru ei? Doar îndemnizația lunară sau sunt păpușile cuiva?
5. În perioada in care directia economică era condusă de Maria Popu au apărut probleme sesizate de CC la acest compartiment. Acestea au continuat și acum, cu Carmen Pahoncea la timonă. Unele sunt in cercetare penala. De ce?
  
6. Primăria Buhuși, prin direcția economică, nu a intocmit niciodată raporte comparative prin care sa se spună cît de eficient s-au cheltuit sume de bani. Ce vorbim noi de chestiuni sofisticate, cînd nici măcar legea finanțelor publice nu se respectă? Cităm din alocuțiunea consilierului Ghe. Apostu (aug.2019): ,,În execuția bugetară a primăriei sunt o serie de lipsuri în ceea ce privește respectarea legii finanțelor publice de către ordonatorul principal de credite, adică Primarul. Având în vedere aceste abateri, ordonanțări la plată fără să fie recepții făcute la toate pozițiile….mai multe motive. Controlul financiar preventiv nu-și face datoria.” Cu alte cuvinte, datele erau, buhușenii plătesc, salarii gigant la nivel de conducere, dar… REZULTATE VAX! De ce nu l-a tras de mânecuță pe ordonatorul principal de credite?
  
7. În contrast, la spitalul Buhuși, de ceva vreme se constată exemple de bună credință și transparență economică, se explicitează orice cifră și sumă. Tot Apostu spunea pe undeva ,,Când era doamna directoare Pahoncea, (…) nu a mai făcut raportarea nivelului de medicamente la cheltuiala totală, făcea numai la cheltuială materială, numai ca să crească procentul, numai ca să ne prostească pe noi atunci. Apoi a plecat și s-a îndreptat treaba. Deci, asta înseamnă să nu ne prostim unii pe alții.” Doamna Pahoncea s-a mutat la primărie și odată cu ea stilul criptat. Iar rezultatele sunt devoalate de… Curtea de Conturi sau unii consilieri ca Apostu, altfel noi nu am ști. Doamna Pahoncea spunea, cu nonșalanță, că „Nu există abateri de la legislație” – dar uite că Curtea de Conturi arată exact contrariul. Ce spune asta?
  
8. Ce măsuri a luat secretarul UAT Buhuși, în condițiile în care toate actele trec pe acolo? Nu spune că ,,nu a știut” cînd însăși adrese ale Curtii de Conturi sunt destinate ei in mod expres. De ce nu s-au sesizat problemele la nivel de prefect? Prefectura are directie economică și juridica cu mulți specialiști si poate ajuta! Dacă ne amintim observația recentă a Oanei Mihai, că ,,amendamentele trebuie să fie avizate de comisii” (sedinta 9 febr.2022), respingând amendamentele propuse de consilieri în ședințe, coroborat și cu art. 138 alin (12) din codul administrativ, avem un tablou a ceea ce se întâmplă.
9. Curtea de Conturi Bacau spune, indirect, că direcția juridică a primăriei nu urmărește respectarea contractelor cu diverse firme sau persoane concesionare, iar in unele cazuri lipsind documente importante precum proiect de executie, autorizații de constructie sau polite de asigurare. La cât se ridică valoarea tuturor ,,găurilor financiare” din buget ca urmare a acestor incompetenți?
10. Clubul Sportiv – cum va putea Adrian Păduraru, în calitate de ,,director CSO” si totodată ,,șef serviciu cultură-sport” la primărie să ,,stabilească întinderea prejudiciului (adus CSO, n.red.) și recuperarea acestuia” ? Este acesta in conflict de interese sau incompatibil? E ,,datoria altor instituții să cerceteze” spunea undeva Cojocaru. Mai mult, Curtea de Conturi precizează cauza acestor abateri: ,,necunoașterea și aplicarea neconformă a reglementărilor legale în vigoare, dar și exercitarea formală a controlului financiar preventiv propriu.” Parcă anul trecut controlul executat de primărie spunea că totul e frumos, bine și curat, doar chestii nesemnificative..? Acum înclin să cred că consilerul Cojocaru avea dreptate când spunea că ,,materialul conține elemente care indică suspiciuni de încălcare a legii”, dar rămân stupefiat că acum, in 9 febr. 2022, aprobă bugetul CSO fără nicio observație.
Oare de ce-or fi plecat toate fetele de la junioare 1 și 2, la fotbal se face joc cu piticii, rezultatele sportive sunt slabe si totul pe un buget enorm, plus contribuții părinți?
11. ,,Județul Bacău este nominalizat într-un lot de județe în care neregula a ajuns la 231,71 de milioane de lei, dar la menținerea în evidența analitică pe plătitor și în evidența contabilă sintetică și analitică a obligațiilor fiscale ale contribuabililor radiați suma ajuns la 428,31 de milioane de lei”, spune Deșteptarea. La fel, ,,Bacăul apare în loturile de județe în care s-au constatat neinvestigarea de către organele fiscale a neconcordanțelor din declarațiile fiscale ale contribuabililor care prezintă indicii privind nedeclararea tuturor impozitelor și taxelor cuvenite bugetului de stat (240,02 milioane lei) și neconcordanțe de 154,07 milioane lei între declarațiile fiscale și declarațiile informative depuse de contribuabili privind obligațiile la Bugetul general consolidat”. Are asta vreo tangență cu PSD?
12. Curtea de Conturi găsește greșeli la multe sume ridicole, de genul diferențelor dintre valoare constatată de echipa de audit si cea a UAT Buhusi, unele facturi infime, altele de valori mari, dar acordă o păsuire, un termen de prelungire pentru îndeplinirea procedurilor de primărie. Deși a constatat numeroase probleme tărăgănate cu anii, Curtea de Conturi Bacău atenționează asupra pericolului de implinirea a termenului de prescriere si deci imposibilitatea recuperării prejudiciilor. Doar 13 controale din județul Bacău ale Curții de Conturi au plecat către Parchet în perioada 2005-2016, iar in ultimii ani au fost verificate 33 de primarii. UAT Buhuși nu apare aici. Dacă în alte primării se pune probleme eficienței cheltuielilor, la Buhuși nu se face această analiză. La Primăria Buhuși, numai in 2020, conform Rapoartelor de audit ale Curții (pag.12) , situatia se prezinta astfel: 801,000 lei prejudicii si 839,000 abateri finaciar contabile. Per total, ne întrebăm de ce se întâmplă toate astea?
,,Altă intrebare” și ultima: toti cei pomeniți mai sus merg în aceeași direcție sau mi se pare mie?
Raportul Curtii de Conturi Bacau, complet, se gaseste aici

Recommended For You