Riscul nuclear al invaziei lui Putin: cele 15 reactoare atomice din Ucraina.

Ucraina are nu mai puțin de patru centrale nucleare, cea mai mare dintre acestea, Zaporijija, cu șase reactoare nucleare se află la doar 200 de kilometri distanță de regiunea separatistă Donețk.

Invazia Ucrainei declanșată de către forțele militare ale Rusiei ridică riscul lovirii unei din cele patru centrale nucleare aflate pe teritoriul acestei țări. Experții în domeniu avertizează că chiar dacă din punct de vedere militar lovirea unui astfel de obiectiv „ar fi pur și simplu o prostie”, acestea ar putea fi lovite accidental, în special în condițiile în care armamentul forțelor separatiste nu este unul precis.

Cu atât mai periculoasă este acest context cu cât, la circa 200 de kilometri de granița cu regiunea separatistă Donețk, în apropierea orașului Zaporizhzhia este situată cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, dar și din Europa, cu șase reactoare nucleare. Lovirea unuia sau a mai multora dintre aceste reactoare consecințele ar fi „mult mai grave decât la Fukushima și Cernobîl împreună”, susțin experții din domeniu.

Valul radioactiv ar afecta nu doar Ucraina, dar și Rusia și Europa, este de părere Dmytro Gumenyuk, șeful Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Siguranța Nucleară și Radiațională, un organism din cadrul inspectoratul nuclear de stat. Harta cu centralele nucleare ukrainiene este data mai jos.

 

Recommended For You