Russia a bombardat insula Șerpilor din apropierea României

Update ORA 19  – Rusia a bombardat Insula Șerpilor, acuză Ucraina / Crucișătorul Moscova ar fi executat bombardamentul, după o tentativă eșuată de debarcare trupelor rusești.

Insula Șerpilor, teritoriul deținut de Ucraina și aflat la doar câteva zeci de kilometri de teritoriul României, ar fi fost bombardată joi după-amiază, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor și un atac nereușit cu rachete, susțin autoritățile de la Kiev. Ziarul local Dumskaya.net din Odessa prezinta știrea concretă a bombardării Insulei Șerpilor.

  • „Inamicul a debarcat unități în zonele operaționale din Basarabia (n.r. teritoriul ucrainean) și Tavria. După o tentativă eșuată de debarcare și un atac eșuat cu rachete, crucișătorul rusesc Moskva a bombardat insula șerpilor”, a anunțat Ministerul Ucrainean al Apărării, joi seara. Știrea este confirmată si de serviciul de presă UKRinform  al Ministerului de Interne ukrainean, care a comunicat că: ,,Insula Zmiyinyi (Șerpilor, n.red.) a fost atacată de nave rusești. Ocupanții au tras asupra insulei din țeava navei. Grănicerii și Forțele Armate ale Ucrainei țin linia”. Cele două vase de război ale Rusiei sunt Moskva și Vasilii Bîkov.
  • Traian Basescu afirma in urmă cu două zile ca ,,Obiectivul lui Putin este extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării!” „Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două aşa-zise republici autonome, Doneţk şi Lugansk. (…) Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruşi îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”, a declarat Traian Băsescu la RFI. Iată că teoria se se confirmă prin bombardarea Insului Șerpilor.
  • UPDATE ora 20:  Traian Basescu spunea la RomaniaTV despre Putin că ,,are lecţia din 2014 când a vrut să ajungă până la gurile Dunării şi şi-a dat seama că logistic nu putea face faţă. S-a oprit la Mariopol. Acum îşi fac (rușii) baza de intervenţie viitoare sau poate chiar în continuare şi-o fac în Lugansk şi Doneţk pentru a vedea visul cu ochii – Nova Rassia. Înseamnă sudul Ucrainei, legarea terestră a Crimeei şi din nou vecini cu noi pe braţul Chilia. Vrea să-şi facă visul cu ochii, să fie vecini cu noi pe braţul Chilia”
  • Teoria lui Băsescu este susținută și de generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al Armatei Române. Acesta a declarat că „Pe partea de Est se urmărește securizarea celor două republici (n.r. Lugansk și Donetsk) până chiar către aliniamentul Nipru. În partea de Sud se urmărește izolarea Ucrainei față de Marea Azov și Marea Neagră, inclusiv până în Insula Șerpilor. În partea de Nord, dinspre Belarus, se urmărește ajungerea cât mai repede la Kiev”

Ora 15: Forțe ale armatei ruse se apropie de Insula Șerpilor, anunță ziarul local din Odesa, „Dumskaya”. La orele 12 Ministerul Apararii Nationale nu confirma bombardarea acestei insule.

”Grănicerii ucraineni au luat poziții defensive . Invadatorii le-au solicitat militarilor detașamentului de frontieră <Izmail să se predea>. Agresorul a folosit canalul de comunicare internațional pentru siguranța navigației”, se arată într-un raport citat de ziarul din Odesa. Insula Șerpilor este importantă din punct de vedere strategic, iar ocuparea acesteia va permite Moscovei să revendice apele teritoriale din jurul insulei, care se întind pe 12 mile în mare, se arată într-un raport întocmit de experți britanici de informații, citați de Daily Mail, la începutul lunii februarie.

Regiunea include căi navigabile importante către orașele-port Odesa și Kherson. Dacă insula va trece în mâinile Rusiei, aceste canale de transport maritim ar putea fi întrerupte, ceea ce ar duce la izolarea Ucrainei de piețele internaționale și va priva economia acesteia de venituri comerciale vitale, se arată în document. Flota rusă poate bloca și strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră. Astfel, orașele-port Berdiansk și Mariupol vor fi rupte de lume. Având în vedere dominația navală a Moscovei în Marea Azov, aceasta poate încerca, de asemenea, să ocupe Mariupol și Berdyansk, deschizând calea forțelor terestre să se deplaseze prin ambele orașe. Acest lucru va face posibilă crearea unui „pod de uscat” care se întinde de la regiunile separatiste de la est până în Crimeea.

Foto: Crucisatorul Moskva din cadrul Flotei Marii Negre (Rusia) de la Sevastopol, CrimeeaFoto: Agerpres

Detalii despre insula Șerpilor: Se duc lupte dure și în ceea ce privește insula Șerpilor, un alt punct strategic deosebit de important din Marea Neagră, care în trecut a fost disputată de România și Ucraina. În urma deciziei pronunțate în 2009 de Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, România a obținut 9700 km² de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică 79,34% din zona în dispută.

Recommended For You