Arhiepiscopia Sucevei este pregătită să cazeze refugiații din Ucraina

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunţat că este pregătită să ofere spaţii de cazare la parohii şi mănăstiri cetăţenilor ucraineni care intră în ţară prin Vama Siret şi să le asigure alimente neperisabile, haine şi obiecte de necesitate.
„Ne-am mobilizat de la prima oră. Avem rezerve de alimente, haine şi obiecte de necesitate, pe care le putem oferi la cerere refugiaţilor care vor să rămână. Dar clericii locali ne informează că, deşi prin Vama Siret trece puhoi de lume, nu rămâne nimeni”, a spus consilierul eparhial din cadrul Biroului de presă şi relaţii publice al eparhiei, părintele Alexandru Flavian Sava.
Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ”eforturile de primire a refugiaţilor sunt coordonate de autorităţi”, iar Biserica va interveni în momentul în care i se va cere ajutorul. Acelora care vor să rămână li se pot pune la dispoziţie casele parohiale nelocuite din nordul eparhiei şi arhondaricele mănăstirilor.
„Clerul misionar din eparhia Sucevei şi Rădăuţilor, care va asigura asistenţă religioasă la cerere pentru refugiaţi, a avut deja o şedinţă de instruire joi”, a spus părintele Sava.
Asistenţă religioasă vor mai oferi trei preoţi militari de la ISU Suceava şi Jandarmerie, precum şi preotul civil Florin Lavric de la Poliţia de Frontieră.

Între timp, unii sucevenii s-au mobilizat și au dus apă și alimente la Vama Siret. O firmă de transport locală a transmis că va permanentiza un autocar în vamă pentru refugiații care au nevoie de transport. Refugiații ajunși în țară au declarat pentru presa locală că mulți locuitori din Regiunea Cernăuți, în Bucovina de Nord, au decis să plece după ce au fost bombardate aeroporturile din Ivano-Frankivsk și Lvov. Ivano-Frankivsk este în vestul Ucrainei și la distanță de mai puțin de 200 de kilometri de Rădăuți, județul Suceava, respectiv de Sighetu Marmației, județul Maramureș. Legea nu le mai permite bărbaților să părăsească Ucraina. În țara vecină este stare de urgență și cel mai probabil vor fi mobilizați în armată.

Recommended For You