Colecţia de artă naivă Ivankiv a fost incendiata de rusi

VIDEO Muzeul Ivankiv de la nord de Kiev şi colecţia sa de artă naivă, incendiate de ruşi/ Profesori universitari americani: „O catastrofă culturală”

Muzeul de istorie locală din Ivankiv, aflat la 80 de kilometri nord-vest de capitala Kiev, a fost făcut scrum. Autorităţile sunt pesimiste în privinţa celor 25 de tablouri ale pictoriţei ucrainene Maria Prymachenko pe care le găzduia, potrivit Le Figaro.

În a şasea zi a invaziei de către trupele ruse în Ucraina, emoţia i-a copleşit pe conservatorii şi amatorii de artă văzând imaginile din Ivankiv, aflat pe drumul către frontieră şi Kiev. Situat la 80 de kilometri nord-vest de Kiev, muzeul local, înfiinţat în 1981 şi recent renovat, a fost incendiat de trupele ruse.

Informaţia a fost confirmată de Muzeul de istorie naturală din Virginia, datorită imaginilor satelitare din laboratorul său care „supraveghează siturile patrimoniului cultural aflat în pericol”, precizează The New York Times.

Cele mai mari îngrijorări se referă la soarta lucrărilor expuse în această instituţie.

„Ca urmare a invaziei, în jur de 25 de opere ale excepţionalei artiste Maria Prymachenko au fost arse”, a declarat un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, într-un comunicat publicat pe Twitter chiar în seara incendiului. Acesta a elogiat-o pe artistă, pe care o consideră creatoare de „capodopere renumite la nivel mondial”.

Reprezentantă a artei naive, Maria Prymachenko (1908-1997) a fost o artistă autodidactă apreciată în ţara sa şi în străinătate. De-a lungul carierei sale, ea a lucrat pe diferite suporturi, pânze, broderii şi ceramici în culori vii, inspirându-se din artele populare locale pentru a recompune o operă personală. Ea reprezenta animale şi alte bestii fantastice precum cai inaripaţi sau pui cu două capete. Marcată de folclorul ucrainean, opera ei a fost apreciată de Pablo Picasso şi recompensată cu premiul naţional „Taras Şevcenko”, cea mai înaltă distincţie artistică a ţării. În 1960, artista a primit Ordinul sovietic al Insignei de Onoare.

Distrugerea muzeului a stârnit reacţii. Începând cu ministrul ucrainean al Culturii, care a anunţat că a făcut o cerere către Unesco de revocare a calităţii de membru al organizaţiei Rusiei. „Pierderea este incomensurabilă”, a scris Oksana Lyniv, dirijor din vestul ţării, care vara trecută a devenit prima femeie care a dirijat o operă la festivalul german de la Bayreuth. „Neavând cultură proprie, ei distrug toată moştenirea altor naţiuni”, a criticat Emine Dhzeppar pe contul său de Twitter.

„O catastrofă culturală în curs”

„Printre numeroasele atrocităţi comise în Ucraina în ultimele zile, forţele ruse au început să distrugă patrimoniul cultural ucrainean”, a spus James Cuno pentru Los Angeles Times, directorul Muzeului J. Paul Getty Trust, situat la Los Angeles. O adevărată „catastrofă culturală este în curs”, potrivit profesorilor universitari americani.

„În Ucraina, milioane de opere de artă şi de monumente sunt în pericol, inclusiv monumente reprezentând secole de istorie, din perioada bizantină până la cea barocă, precum şi situri ale patrimoniului mondial al UNESCO”, a continuat James Cuno, înainte de a concluziona: „Moştenirea culturală materială a lumii este patrimoniul nostru comun, identitatea şi inspiraţia întregii umanităţi. Patrimoniul cultural are puterea de a ne uni şi este esenţial pentru asigurarea păcii. Este prea adesea ţintă în război, un alt fel de a distruge şi de a şterge memoria unei societăţi”.

 

Recommended For You