La ce pret au ajuns combustibilii petrolieri la Buhusi?

La Buhusi, in contextul aparitiei de stiri neconfirmate (fake-news-uri pe Facebook sau la diverse posturi TV) privind cresterea pretului carburantilor petrolieri la peste 10-11 lei/litru, multi posesori de vehicole au luat cu asalt statia Petrom din localitate. Astfel, in seara zilei de 9 martie 2022, la orele 21, la Petrom Buhusi asteptau aprox. 100 de vehicule (judecand dupa lungimea convoiului de masini de aprox. 500 m). Unii dintre soferi isi faceau plinul la rezervor si, in plus, isi adusesera bidoane de plastic (vezi foto sus) in care preluau rezerve suplimentare. Angajatii statiei au declarat pentru Gazeta de Buhusi ca au rezerve suficiente de combustibil si ca nu au primit indicatii sa creasca pretul. Preturile practicate sunt de 7,43 lei/l la benzina standard95  si de 7,51 lei/l la motorina standard (epuizata). Alte sortimente disponibile de motorina erau motorina extra (foto jos).

,,La bezinăriile Mol din Bacău, prețurile litrului de carburant sunt între 8,30 și 9.07. La Rompetrol, prețurile sunt între 7,54 și 8,13. Petrom afișează prețuri între 8,40 și 8,90 de lei litrul. Socar vinde cu prețuri cuprinse între 7,55 și 7,59 de lei litrul de carburant”, conform datelor publicate de Ziarul de Bacau

„Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat Dan Cărbunaru, purtatorul de cuvant al Guvernului. Totusi, unele informatii au aparut din judetul Bihor, unde pretul la pompa a crescut vertiginos, depasind chiar 12 lei/litru.

De unde au aparut aceste scumpiri?

Avem parte de o scumpire accelerată a carburanților în ultima vreme. Creșterea prețului barilului de petrol (mai ales în contextul războiului ruso-ucrainean), pandemia, creșterea accizelor și dereglajele dintre cerere și ofertă sunt cele mai importante motive pentru care șoferii din România scot mult mai mulți bani din buzunar atunci când își alimentează mașina la pompă.  La începutul anului, prețul mediu al benzinei standard era de 6,205 lei/litru, potrivit datelor Oil Bulletin publicate de Comisia Europeană și consultate de SpotMedia.ro. La final de februarie, acesta crescuse la 6,900 lei/litru. Vorbim de o creștere de 11,5%, cu aproape 7 bani.  Motorina standard s-a scumpit chiar mai mult în perioada analizată, cu 12,7%, de la un preț mediu de 6,135 lei/litru la 6,917 lei/litru, adică cu aproape 8 bani.  Creșterea prețurilor în România este peste media la nivelul întregii UE, de 8,76% la benzină și 9,5% la motorină, dar rămânem în plutonul statelor membre cu cei mai ieftini carburanți.

Pe 8 martie, sortimentele premium de carburanți au depășit pragul de 8 lei/litru la anumite stații din tara. Așa s-a ajuns ca un baril de petrol să coste 127,6 dolari, ceea ce reprezintă o scumpire de aproape 60% de la începutul anului.

Recommended For You