ALDE Bacau, un partid care ,,pute a mort-politic” (I)

Scandalurile se tin lant la filiala bacauana a partidului ALDE. Partidul in sine a ajuns acum o biata scandura de care unii politicieni se tin disperati (un caz concret este si la Buhusi) pentru a pune ,,o piedica in calea uitarii” lor politice. Ca sunt filialele de la Buhusi, de la Bacau sau de prin judet, partidul a ajuns acum la apusul sau politic. Cu alte cuvinte si mai direct spus ,,pute a mort-politic”. Iar rezultatele alegerilor locale 2020 o demonstreaza fara putere de tagada. Iar zilele acestea Curtea de Apel Bacau i-a mai dat partidului o lovitura, pronuntind decizia definitiva in disputa dintre ALDE si CJ Bacau. Dar, pentru a intelege mai bine aspectele, sa reamintim situatia existenta.

In Consiliul Judetean Bacau ALDE are doar doi consilieri judeteni – pe Maricica Cosa (presedinta ALDE) si pe Constantin Scripat (fostul viceprimar al Bacăului). De numele lor s-au legat multe ,,istorii politice” dupa electoralele locale din septembrie 2020, neintelegeri care au degenerat in instanta sau cu reclamatii penale. Oamenii altadata prieteni, au ajuns ,,la cutite”. Deh, asa-i in politica romaneasca, nu au mama, nu au tata! Unii, mai avizati si mai informati de treburile interne din ALDE, spun ca acolo s-a practicat metoda ,,demisiilor in alb”  la multe din filialele din judet. Dar acestea au ajuns la tribunal: afacerea cu „demisia” lui Constantin Scripăț – demisie care pare sa fi fost semnata de el si folosita de altii din partid, dar contra lui. De aici a rezultat un dosar 120/P/2021 aflat la DNA Bacau.

Scandalul a aparut exact cand aliantei de politicieni din mai multe partide anti-PSD (adica PNL, PMP, Pro România, USR, PLUS și ALDE, cu 19 consilieri judeteni) i-a fost stricat jocul politic de catre Const. Scripat – acesta a votat alaturi de PSD in sedinta CJ din 29 oct. 2020 si a ajuns, cum altfel!, vicepresedintele CJ Bacau. Atunci Maricica Coșa (președintele interimar) a anunțat că C-tin Scripăț ar fi demisionat din Consiliul Județean. De unde! „Demisionarul” Scripat a negat imediat ca si-ar fi dat demisia, dar la sediul CJ Bacau a aparut subit o cerere de demisie semnata de Scripat. Iata ca metoda ,,demisiilor in alb” incepea sa functioneze atunci cand cuiva nu-i iesea pasenta la jocul politic.

Doamna Maricica, foarte suparata de tradarea lui Scripat, spunea o fraza memorabila: „Am văzut cu toții trădarea, din punctul meu de vedere este un Consiliu Județean nelegitim. (…) M-am transformat din oaia blândă și bună în oaia cea neagră care mușcă. E păcat că un om cu păr alb a ajuns să fie o cârpă în fața banilor (Scripat, n.red.).” Acum ati inteles de ce odata scriam despre Cojocaru ca fiind ,,oaia neagra” a CL Buhusi?

Ei bine, folosirea aceste ,,demisii in alb”, semnata de Scripat inainte de alegerile locale 2020 , a ajuns tema la doua procese in instanta si un caz penal cercetat de parchet pentru „fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Pina azi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, cel care cerceteaza cazul folosirii acelei demisii, nu a dat o solutie in dosarul 2158/P/2021.

In continuare vom analiza celelalte aspecte ajunse in justitie. ALDE a reclamat in instanta ilegalitatea alegerii vicepreședinților CJ – vizat fiind Ctin Scripat. Zilele acestea, Curtea de Apel Bacau i-a mai dat partidului ALDE o lovitura in numele dreptatii pe care acesta o clameaza in  instanta, pronuntind decizia definitiva in disputa dintre ALDE si CJ Bacau. Astfel este respins recursul impotriva sentintei civile nr. 463/2021 data de Tribunalul Bacau, recurs facut de ALDE Bacau – adica document semnat, probabil, de ,,oaia cea neagră care mușcă” si ,,lupii politici” dimprejurul ei. Asta desi in recurs, partea reclamanta acuza CJ Bacau (indirect PSD, n.red.) ca ,,interesele proprii si interesele comune ale CJ Bacau au fost mai mari decat interesele de a se respecta rigorile legii”. Ce frumos suna aceasta fraza scrisa de politicienii ALDE. Numai ca, spre stupoarea lor si spre ironia sortii, tocmai acest lucru se dovedeste a fi valabil pentru ei, cei din ALDE, lucrul acesta fiind intarit de decizia 165/2022 data de Curtea de Apel BC. ,,Oaia neagra” si ceilalti ,,berbeci politici” din ALDE au fost facuti sah-mat. Iar Scripat are castig de cauza si ramane vicepresedintele CJ Bacau. Punct!

Mai mult, tot cineva din ALDE l-a exclus pe Scripat din partid, tocmai pentru a-i lua postul de vicepresedinte la CJ. Numai ca acesta a contestat decizia in justitie și rezultatul i-a fost favorabil: Scripat ramane membru cu drepturi depline in ALDE si deci vicepresedinte CJ Bacau. Saracul Scripat, a mai fost dat afara odata din partid (PMP, n.red.), tot pentru a nu ajunge consilier local, in anul 2016… Revenid, numaram inca o lovitura devastatoare pentru partidul Maricicai Cosa. Iar dupa lentoarea cu care apar rezultatele din ,,dosarul demisiilor in alb” – 2158/P/2021 – parca vad ca primele concluzii vor veni tocmai in prag de viitoare alegeri locale.

Mai poate cineva spune ca ALDE nu ,,pute a partid mort politic”? De spus poate spune orice si oricine, numai ca deciziile justitiei sunt mai tari ca orice. Vorba lui #VasileVoievod: ,,Justitia are intotdeauna dreptate!”

Si pentru ca noi, Gazeta de Buhusi, scriem doar dupa documente oficiale, aveti un document: DECIZIA CURTII DE APEL BACAU  referitoare la ALDE.

In partea a doua vom analiza cum sta treaba cu ALDE Buhusi – nu de alta, dar o analiza a filialei condusa de Cristi Cojocaru este binevenita pentru cetatenii orasului Buhusi. Macar pentru alegerile viitoare, cand eu sper ca buhusenii mei sa deschida mintea mai mult decat punga de primit cozonaci.

 

 

 

Recommended For You