Pink Floyd: ,,Hey, Hey, Rise Up!” melodie-dedicatie Ukrainei

Melodia a fost lansata astazi de celebra formatie de rock britanica Pink Floyd, cel dintâi single din ultimii 28 de ani. Ea are la baza un cantec ukrainean din 1914 si este realizata impreuna cu solistul vocal ukrainean  Andriy Khlyvnyuk, de la trupa BoomBox. Imnul ukrainean vechi este ,,Călinul roșu din luncă” (ucraineană: Ой у лузі червона калина) si a fost scris Stepan Charnetskii pentru a-i comemora pe pușcașii Sich din 1914.

“Hey Hey Rise Up” este un cântec caritabil. Încasările vor fi donate victimelor războiului din Ucraina. “Vrem să ne exprimăm sprijinul pentru Ucraina şi, în acest fel, să arătăm că cea mai mare parte a lumii consideră că este total greşit ca o superputere să invadeze ţara democratică independentă care a devenit Ucraina”, a declarat David Gilmour.

Cum s-a ajuns ca Pink Floyd, care nu mai compuseseră din 1994*, sa faca o lucrare muzicală impreună cu solistul ukrainean? Charlie, fiul chitaristului David Gilmour, este căsătorit cu artista ucraineană Janina Pedan si i-a aratat postarea tatălui său (Instagram Andrii Horolski). David Gilmour l-a contactat pe bateristul Nick Mason și a sugerat că ar trebui să înregistreze ceva folosind numele Pink Floyd. Khlyvnyuk, în timp ce se recupera de la rănile suferite de explozii, i-a dat lui Gilmour acceptul să-i folosească vocea. Gilmour a compus muzică suplimentară, pentru a include un solo de chitară, cu nota caracteristică formației.

Melodia a fost înregistrată pe 30 martie 2022 la casa lui Gilmour de către membrii trupei Gilmour și Mason, cu Guy Pratt, basistul Pink Floyd (din 1987) și clapeista Nitin Sawhney. A fost prima lucrare a lui Sawhney cu Pink Floyd. Gala Wright, (fiica defunctului clavipier de la Pink Floyd, n.red.) și membru fondator Richard Wright, a fost de asemenea prezentă în timpul înregistrării. În videoclip, tobele lui Mason sunt decorate cu reproduceri ale unui tablou de Maria Primachenko, o artistă ucraineană, câteva dintre ale cărei lucrări au fost distruse într-un incendiu provocat de bombardamentele rusești în timpul invaziei. Single-ului prezintă un logotip al unei trupe (în stilul literelor lui Gerald Scarfe pentru The Wall) modelat după steagul ucrainean, alături de o floarea soarelui, (floarea națională a Ucrainei), într-o pictură a artistului cubanez Yosan Leon – foto jos.

*Notă: Un album instrumental, intitulat „The Endless River”, a fost lansat în 2014.)

Adaptare dupa textul oferit de Pink Floyd.

Recommended For You