Jaroslaw Kaczynski despre catastrofa aeriana de la Smolensk

Liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Rusia că se află în spatele catastrofei aeriene de la Smolensk, în care a murit fratele său geamăn, președintele Lech Kaczynski, în 2010, afirmând că vor fi prezentate dovezi „foarte curând”, potrivit Le Figaro.

În accidentul din 10 aprilie 2010 și-au pierdut viața 96 de persoane, printre care președintele Kaczynski și soția sa, precum și mai mulți oficiali polonezi de rang înalt, care călătoreau în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn, comis lângă Smolensk. în 1940.

Cauzele dezastrului au fost subiectul unei dezbateri politice aprinse în Polonia. Conservatorii au acuzat guvernul liberal de atunci de neglijență în pregătirea vizitei și de neajunsuri în anchetă. Rusia a dat vina în totalitate pe Polonia pentru accident.

Luând cuvântul în fața a câteva mii de persoane adunate în fața palatului prezidențial, Jaroslaw Kaczynski a declarat că „are un răspuns complet, verificat de mai multe surse, inclusiv din străinătate”, cu privire la cauzele catastrofei, fără a le detalia însă. El a dat asigurări că aceste elemente „vor fi prezentate publicului foarte curând”.

Cu toate acestea, el a recunoscut că este încă necesar să fie identificați „cei care au luat decizia și cei care au pus-o în aplicare, aici în Polonia, dar mai ales în Rusia”. Întrebând „cine beneficiază de pe urma crimei”, el s-a referit la politica fratelui său împotriva intereselor Moscovei, atât în timpul conflictului ruso-georgian, cât și în strategia de construire a gazoductelor care evită Rusia.

În zilele care au urmat dezastrului, unii membri ai partidului conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) l-au acuzat pe Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, că s-ar afla în spatele „atacului”. Referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina, Jaroslaw Kaczynski a declarat că „post-comunismul din Rusia este la fel de criminal ca și comunismul”.

„Fac apel la toată Europa liberă să se mobilizeze în apărarea Ucrainei și a libertății. Această apărare necesită, de asemenea, clarificarea finală a acestui caz (de la Smolensk), inclusiv a responsabilităților personale, și aducerea în fața justiției a tuturor făptașilor”, a subliniat Jaroslaw Kaczynski.

Un comentariu interesant pe G4media.ro este acesta:

,,Au avut-o intotdeauna ! Sa nu uitam ca rusii – Imperiul Tarist – cu Imperiul Austro-Ungar si Germania au „tot” impartit Poloniia … Un unchi al tatalui meu a fost casatorit cu o poloneza nascuta la Verhoaiansk-Siberia, unde familia era pedepsita pentru lipsa de loialitate! Imi povestea ca scolarita fiind – dupa intoarcerea in Polonia avea „obligatia morala” ca de fiecare data cand trecea pe langa statuia Tarului SA O SCUIPE !! Si nu ezita sa se intoaca din drum – daca uitase „scuipatul” – cu riscul de a intarzia la scoala si a fi tinuta „la arest” ! Sau generalul Pilsudsky care „i-a batut strasnic” pe bosevici in razboiul popono-sviete – si a asigurat independenta Poloniei dupa Primul Razboi Mondial ! Dar nici TRADAREA ARMATEEI SOVIETICE din Aug.. ‘944 – cand, la insurectia poloneza de la Warsovia nu au intervenit in ajutorul rasculatilor si au asistat dincolo de Vistula la macelarirea lor de trupele germane – Asa au scapat de „luptatorii polonezi” – casapiti de nemti – si au adus „mercenarii” lui Stalin in Polonia.”

 

Recommended For You