Amenzi uriase pentru incendierea vegetatiei uscate de pe terenuri

Incendierea și îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani!
În ședința de săptămâna trecută, Guvernul a promovat modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 92 din 19 august 2021, privind regimul deșeurilor, în acord cu ultimele evoluții europene în domeniu. Astfel, prin OUG nr. 38 din 6 aprilie 2022, în contextul unui fenomen extins al abandonării și incendierii deșeurilor în aer liber, constatat la nivel național, au fost modificate și completate mai multe articole din OUG nr. 92/2021.
Cele mai importante modificări aduse OUG 92/2021 vizează înăsprirea cadrului legal față de persoanele care încalcă legislația de protecție a mediului și se referă la:
✅ Creșterea cuantumului amenzii de la 10.000 la 20.000 lei în cazul persoanelor fizice care abandonează deșeurile în locuri nepermise, respectiv de la 50.000 lei la 70.000 lei pentru persoanele juridice;
✅ Interzicerea incendierii oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect;
✅ Interzicerea îngropării deșeurilor de orice fel;
✅ #Incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, #îngroparea deșeurilor, respectiv #eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 5 ani.
De asemenea, prin OUG nr. 38 s-a introdus „obligația proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase”.
? Reamintesc că Guvernul a majorat amenzile pentru arderea deliberată a miriștilor, fixând un interval de 7000 – 15.000 lei pentru persoanele fizice care incendiază terenurile cu vegetație uscată, respectiv 50.000 – 100.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Recommended For You