Cine se mai vaccineaza antiCOVID la Buhusi?

A trecut pandemia, desi nu am auzit ca ea sa fi fost declarata oficial inchisa. Cel putin OMS a declarat luna trecuta (martie 2022) ca ,,pandemia este departe de a se fi incheiat”.  La noi in Romania, Guvenul Ciuca a anuntat pe 8 martie a.c. ca ,,încetează TOATE restricțiile”. Insa, multe din centrele de vaccinare s-au inchis una dupa alta, din lipsa de solicitari pentru vaccinarea anti-covid. La Buhusi, totusi, centrul de vaccinare publica deschis la Casa de Cultura, a ramas in functie si in luna aprilie 2022.

Am discutat cu doctorul Al- Aqil Abdulwali, unul din medicii care coodoneaza activitatea centrului de vaccinare buhusean, pentru a avea o explicatie. Acesta a declarat pentru Gazeta de Buhusi ca Directia de Sanatate Publica Bacau a dorit inchiderea centrului incepand cu 1 aprilie. Însa, datorită stăruintelor primarului Vasile Zaharia, centrul de vaccinare va mai funcționa si luna aprilie, urmând ca înainte de finalul lunii să se stabileasă dacă se va închide sau nu. Medicul Al- Aqil Abdulwali a spus ca numărul celor care mai vin să se vaccineze este foarte mic. A mai precizat ca in lunile din septembrie-noiembrie 2021 a fost o afluență crescută de persoane care au venit la vaccinarea anti-covid, dar după trecerea valului patru, numărul lor a scăzut dramatic, de ordinul a câteva persoane zilnic. Si medicii si asistentele care deservesc centrul de vaccinare suporta cu greu lipsa de activitate, acestia spunand ca e obligatoriu sa fie prezenti, dar… se plictisesc. In aceste conditii programul centrului de vaccinare s-a redus substantial: luni-vineri, de la orele 8 la 13. Dar si asa vin foate putine persoane la vaccin.  Iar acum, in apropierea sarbatorilor pascale, sunt convins ca numai la vaccin nu-i sta gândul buhușeanului de rând. Tragem concluzia, amara ce-i drept, ca buhuseanul nostru, odată scăpat de valul patru covid, nu-l mai interesează prevenție sanitară. Nici autoritățile responsabile nu au făcut-o: nici în școală, nici după aceea. Asta e cruda realitate care acum s-a întors impotriva noastră, a tuturor. Este drept că vina pentru nevaccinarea ridicata (80%) aparține, în mare măsură, buhușenilor și românilor, in general. Dar, dacă luăm în calcul restricțiile draconice impuse de autoritățile guvernamentale, precum si comunicarea foarte defectuoasă, la care s-au adăugat manipulările de presă referitoare la teoriile conspiraționiste, avem tabloul complet al refuzului vaccinării anticovid. Iar buhușeanul needucat, speriat sau neinformat a fost prima victimă a unui sistem care nu are ca scop protejarea omului!

Este evident, pentru toată lumea cu minte la cap: campania de vaccinare anticovid de la Buhusi a fost un fiasco. In februarie 2022, rata de vaccinare (incompleta!) era de 20,17% in orasul nostru. Deci, abia unul din cinci buhuseni se vaccinasera! Foarte grav. Asa se explica, zic eu, rata ridicata a mortalitatii, mai ales in randul populatiei septuagenare. Sau in acesta categorie intra si populatia cu boli cronice care nu si-au primit tratamentele sau interventiile chirurgicale in perioada de șoc a anului 2020, cand se oprisera toate celelalte probleme medicale. Oficial, nu detinem inca date in acest sens, insa, intr-o discutie purtata recent cu parintele Gheorghe Barjovanu, acesta mi-a spus ca anul trecut (2021) a avut parte de foarte multe inmormantari la persoane in varstă. Nici el nu a știut dacă cei decedați avuseseră sau nu covid, insă mai mult ca sigur au fost afectați, direct sau indirect, de această plagă.

,,Erau asa de multe inmormantari încat cred că si eu am fost afectat. Psihic, abia rezistam, să fac sluje de inmormantare, una după alta. A fost tare neplăcut, bine că a trecut!”

Colac peste pupăză, populația Romaniei a rămas nevaccinată în proportie de peste 50%, (comunicat Centrul de Vaccinare) iar multe din vaccinuri au expirat. Bani pierduți. Și ca tabloul dezastrului să fie complet, ministrul sănătății,  Alexandru Rafila, a afirmat recent ca, desi vaccinurile au un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma irosită cu vaccinurile expirate se ridică la 6 milioane de euro. Și este abia începutul. Potrivit ministrului „contractele sunt funcționale până la finalul lui 2023. Mai trebuie să vină (vaccinuri anticovid – n.red) și din contractul de anul trecut, dar și din anul acesta.” Ca ordin de mărime, numărul vaccinurilor antiCovid care urmează să fie primite și plătite de România „depășește consistent populația României.”

Rafila mai precizează că ,,Interesul pentru vaccinare a scăzut peste tot, deci și interesul altor țări de a cumpăra vaccin sau chiar de a-l primi că donație. Scopul vaccinării, ca acțiune de sănătate publică, este oprirea  transmiterii, iar la început vaccinurile ofereau 90%  protecție împotriva îmbolnăvirii. Pe măsura modificării tulpinilor circulante, eficacitatea, chiar cu trei doze de vaccin, a scăzut undeva la 20%. A rămas totuși semnificativă prevenirea cazurilor grave și a deceselor.”

Din toate soluțiile posibile, nația română, buimacă, a ales-o pe cea mai proastă: suntem și nevaccinați și cu banii luați! Iar buhușenii sunt în fruntea listei la acest capitol negativ.

Raportul cel mai nou al Centrului RO-Vaccinare, la nivel national, confirma trendul descendent. Acesta arată astfel:

1. Total persoane vaccinate : 8.124.024;
2. Persoane vaccinate cu schemă completă: 8.100.392;
3. Persoane vaccinate cu doza de rapel: 2.585.152 (31,9% din cei cu prima doza!!)
4. Total doze administrate din 27 decembrie 2020: 16.797.841.

Nota: in orasul Buhusi functionează și un centru de vaccinare anti-covid pentru copii cu varsta intre 5-12 ani, conform comunicatului DSP Bacau.

 

 

Recommended For You