Ardererea frunzelor va fi interzisă

Parlamentul a adoptat anul trecut legea compostului – Legea nr. 181/2020 – care prevede gestionarea deșeurilor compostabile. Aceste deșeuri sunt de origine vegetală și provin de la curățarea terenului agricol sau pomi: frunze, ramuri, tulpini vegetale s.a.m.d. Sunt interzise arderea acestor deseuri! Ele vor trebui reciclate in natura, prin tocare si transformare in compost vegetal.

Legea prevede că scopul acesteia este protejarea sănătății umane și a mediului înconjurător.  Legea intra in vigoare in 20 februarie 2021, adica peste trei saptamani. Cei care incalca prevederile acestei legi pot suporta amenzi care ajung si la valori de 20.000 lei (pentru firme). Nerespectarea acestei legi inseamna contraventie si se  pot aplica amenzi . La persoane fizice intre 400-800 lei si la firme intre 10.000 – 20.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se face de catre personalul din cadrul garzii nationale de mediu.

Detalii legislative

Ce sunt biodeșeurile?

Potrivit Legii nr. 181/2020, ,,biodeșeurile sunt acelea provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provin din unitățile de prelucrare a produselor alimentare”.

Cum poate fi folosit compostul din deșeuri biodegradabile?

Producerea unui compost de calitate utilizând fracția de deșeuri biodegradabile rezultată în urma unei colectări selective a deșeurilor municipale:

contribuie la fertilitatea solului cu produse naturale, ecologice și sigure,
contribuie la reducerea fertilizatorilor anorganici (chimici), contribuie la refacerea structurii solului (de care suferă mai ales zonele pe care se face agricultura intensivă sau zonele în curs de deșertificare), crește capacitatea de absorbție și de retenție a apei în sol și scade nevoia de irigare a terenurilor agricole.

Recommended For You

Leave a Reply