Agaricii copy-paste

Deprofesionalizarea instituțiilor publice este logica partidelor aflate la guvernare ca urmare a votului majoritar emoțional, nu rațional sau pe bază de analize. Această logică a fost păguboasă pentru România aflată într-o tranziție perpetuă, înlocuind adevărurile eufemistice cu expresii plăcute urechii alegătorului român. Tot aceeași logică de partid a impus ca oamenii săi fideli să fie răsplătiți cu sinecuri. Iar pupincuriștii s-au înmulțit peste noapte. În această categorie intră și agaricii copy-paste, o categorie de parveniți susținuți de șefii din toate partidele. Este interesant de observat că asemenea specimene nu își găsesc locul în firmele private. Acolo chiar trebuie să pui osul la treabă, pe bune – jocul de glezne și postatul pe FB nu ține la patroni. Asta este explicația că ei se aciuează doar prin instituții publice sau firme de stat. Unii agaricii au sarcina de a promova imaginea instituțiilor publice unde sunt angajați mai ceva ca agențiile de presă. Iar Facebook le oferă această șansă de a ajunge instantaneu la mulțimea de gură-cască care i-au votat. Și uite așa cercul vicios se închide, devenind pertpetuu.

Tot agaricii se ocupa de imaginea partidului si a siturilor lor afiliate, conducand ,,fermele de boți” si  trupele de rude si prieteni care dau ,,like” sau distribuie. O adevărată rețea, iar omul de rând care ușor în plasa lor, pentru că e credul și nu verifică. Trebuie doar sa te uiti mai atent la aceste detalii si sa vezi lanțul slabiciunilor si cine se ascunde în spatele acestor afaceri dubioase, dar care emană public aer de legalitate. Astea sunt schemele, în mare.

Primăria Buhuși a devenit sediul unor agarici de tip ,,copy-paste”. Instalați pe functii de conducere și cu salarii babane, agaricii buhușeni se ocupă de orice altceva decât ce scrie în fișa postului. Sau poate nu știu eu și în fisa postului lor scrie chiar ce fac ei: postari pe facebook. (Dacă e asa, scuzați.) Concret, sarcina lor este sa facă distribuiri pe facebook, sa dea anunturi de infractori prinsi de politie pe o trompeta de website sau sa scrie, dupa dictare, anunturile pe pagina primarului, tot pe facebook.  Cred că viceprimarul isi scrie singur postările si astfel redescoperă gramatica limbii române. Revenind la agarici, capitolul sport este mai special. Asistatul la meciuri e musai, că altfel ce-ar scrie? Agaricii au constatat – prin comparatie cu profesioniștii domeniului, pe care îi percep drept ,,concurență”, că postarea unei poze de rahat si inșirarea numelor sportivilor nu e chiar de ajuns. Asa că au plagiat modelul singurului ziar profesionist din târg, scremându-se sa încropească câteva rânduri. Vezi dragă Doamne, în stil de comentatori sportivi… angajati la primărie. Se vede că stilul nu e pentru ei – copia nu este niciodată mai bună ca originalul. Iar la capitolul ,,originalitate” agaricii stau groaznic de rău, pentru simplu motiv că originalitatea implică dăruire. Ceea ce nu e cazul – agaricii știu doar să primescă. Toate astea bat la ochi evident, mai ales celor profesionști în mass-media.

Ceea ce nu înțeleg ,,agaricii copy-paste” este că sarcina lor principală nu este să facă ,,concurență” presei libere. E hilar și nefiresc ca agaricii primăriei să concureze cu presa. Acest tip de concurență poate avea lor doar între ziariști. Sarcina lor este să se ocupe de organizarea evenimentelor sportive, culturale sau ce mai au ei prin subordine. Când spun ,,să se ocupe” înțeleg organizarea lor la nivel profesionist și impunerea unor standarde sau stachete, analiza problemelor ivite, moduri de rezolvare, etc. Din păcate nu procedează așa pentru că nu pot gândi profesionist. Stilul agaricilor este doar stilul amatoricesc, de hobby. De aceea ei lasă pe mâna subalternilor – mulți, fără experiență si mai diletanți ca ei- multe din sarcini. Așa înțeleg ei șefia – delegarea sarcinilor. Numai că ,,șefia”  înseamnă mult mai mult. Singurul lucru la care sunt profesionși sunt salariile enorme, fără acoperire în realitatea lor imediată. Lacunele de organizare se vad limpede, dar ce mai contează dacă treaba merge? Nu e treaba primarului să se ocupe de astfel de lucruri, dar e treaba lui să verifice CUM merge. Și să aibă profesioniști în jurul său, nu amatori. Există și un HCL pe această temă privind verificarea activității. Dar se pare că la Buhuși amatorismul face legea pe un buget pe care doar profesioniștii îl merită.

Pentru a fi mai concreți, readuc în atenția agaricilor care citesc acest editorial că cineva, odată, le-a atras atenția (la mișto, cred eu) că muncesc prea puțin când distribuie articolele pe facebook și că ar fi cazul să reia textul postat în pagina distribuită. Agaricii au pus botul și s-au conformat. De atunci, postarile lor contin și textul din pagina distribuită. E chestie de ,,copy-paste”. Numai că prostia nu doare: de ce să distribui și pagina și să reiei textul? e redundant! Când, simplu, se poate crea o nouă postare, identică cu pagina distribuită. Oricum noi știm cine este în spate, deci nu ne-ar prosti. În felul acesta același mesaj ajunge pe pagini diferite. Doar așa ar fi fost logic și firesc. Dacă vor proceda așa în viitor, atunci vor trebui să mă plătească pentru că le-am deschis capul. Capul gol.

Ca să nu fim răi, recunoaștem că ,,agaricii copy-paste”  au și calități. De exemplu, sunt primii când vine vorba de asumarea meritelor pentru fapte care n-au fost niciodată a lor. Le place să se împăuneze cu munca altora. Și mai au o calitate: le place să primească laude. Cît mai multe, dacă se poate. Ei uită că e datorie de serviciu să își facă treaba, laudele n-au ce căuta aici. Li s-a mai spus cu altă ocazie, se știe. Dar firea agariciului e binevoitoare, în sensul că nu-i pasă, lasă mereu de la el – altă calitate – și uită. Uită orice, săracii… numai ziua de salar n-o uită. Așa cum spuneam, prostia nu doare, dar este plătită bine din bugetul primăriei. Dacă primarului îi place să țină la poala proprie aceste ,,ploșnițe inculte”, care sug ,,profesionist” banul public fără nici o contribuție, iată că mie unul, nu!

Răul care rezultă din promovarea cu sinecuri a unor asemenea agarici este că unii tineri vor crede că pentru a câștiga bani mulți nu îți trebuie calități reale, pupincurismul fiind suficient. Iar asta o poate face oricine, mai ales dacă moare de foame și are spatele de moluscă. Iar cei cu adevărat valoroși vor pleca. Dar cui îi pasă?

Recommended For You

One Comment to “Agaricii copy-paste”

Comments are closed.