Spectacol folcloric cu ,,Plăieșii” (Republica Moldova)

Pe 25 mai, incepand cu orele 19,30, la Teatrul de Vară Radu Beligan din Bacau, ansamblul muzical ,,PLĂIEȘII” vor susține un concert etnofolcloric. Biletele sunt disponibile pe entertix.ro sau la telefon 0748-972.440.
Despre grupul etnofocloric ,,Plăieșii”
Pe 15 ianuarie 1989, coregraful și folcloristul Nicolae Gribincea înființa primul colectiv de băieți, pe lângă liceul teoretic român – francez „Gheorghe Asachi”, pe care l-a numit „Stejăreii”. A început de la copii, convins fiind că trebuie să-i crească de mici, să le altoiască această dragoste care mai apoi să dea roade. Cu prima generație a muncit timp de zece ani și au avut prilejul să susțină un spectacol la Palatul Național din Chișinău împreună cu grupul “Teleormanul”, condus de Liviu Vasilică.
Din anul 1999 ansamblul activează cu numele de “Plăieșii” la Palatul Național de Creație al Copiilor și Adolescenților și s-a învrednicit de titlul Colectiv model, acordat de Ministerul Culturii. Un asemenea grup vocal format doar din bărbați era o necesitate în spațiul nostru Basarabean. Până în 2015 au activat pe lângă Pretura sectorului Botanica a Municipiului Chișinău.
Ziua de 16 februarie 2017 pentru ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” a însemnat o totalizare a realizărilor adunate în 25 de ani de activitate. Primul spectacol aniversar susținut de Nicolae Gribincea și „Plăieșii” a avut genericul „La casa cu oameni buni”. În cadrul evenimentului au lansat primele două CD-uri care s-au dovedit a fi foarte așteptate de public. Evident, acesta a fost momentul în care au conștientizat că trebuie să aducă în studioul de înregistrări aceste perle folclorice culese de la informatori sau create de Nicolae Gribincea, pentru a le oferi posibilitatea admiratorilor să le asculte oricând își doresc. Prin ce reușesc să-și cucerească publicul? Prin sinceritate și prin faptul că ei cântă în primul rând pentru sine, apoi pentru cei din jur.

Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” a devenit laureat al mai multor festivaluri raionale, municipale și republicane: „Să trăiți să înfloriți”, „Florile Dalbe”, „V-am ura, v-am tot ura”, „La vatra horelor”, „Pentru tine, Doamne”, „La onor, la datorie”, „Sună tălăncuțele”, „Aprindeți luminile”, etc. A evoluat cu succes peste hotarele țării: 1989 – la Moscova, 1996, 1997 – București și Iași, 1998 – Milano, 2008 – Cernăuți, 2016 – Vilnius, Padova, Bologna, 2019 – Bacău, 2020 – Madrid, Iași, Suceava.

Grupul a editat opt CD-uri proprii, ultimul fiind ,,Partea noastră de iubire” cu 26 de piese muzicale. Albumele se pot comanda de aici.

Discografie:

2021 – “Dragoste, floare din rai”

2021 – “Pentr-un pui de lelișoară”

2020 – “În leagănul cerului

2019 – “Omul cât trăiește-n lume”
2019 – “Sloboade-ne gazdă-n casă”
2019 – “La omul care mi-i drag II”
2018 – “Joc și cântec fecioresc”
2017 – “Tot cu dragostea și dorul”
2016 – “La casa cu oameni buni”
2010 – “La omul care mi-i drag”
2007 – “Am venit să colindăm”

Sursa: plaiesii.md

Recommended For You