VANGELIS

Vangelis, compozitorul și muzicianul grec a cărui activitate bazată pe sintetizatoare a adus o dramă imensă în coloanele sonore ale filmelor, inclusiv Blade Runner și Chariots of Fire, a murit azi la vârsta de 79 de ani, informeaza The Guardian. Reprezentanții săi au spus că a murit în spitalul din Franța, unde era tratat.
Născut Evángelos Odysséas Papathanassiou în 1943, Vangelis a câștigat un Oscar pentru coloana sa sonoră din 1981 Chariots of Fire. Motivul său de pian înălțător a devenit renumit în lume și a ajuns pe locul 1 în topurile din SUA, la fel ca și albumul cu coloana sonoră care îl însoțește. În tinerețe, pe când avea 25 de ani, Vangelis a plecat la Paris, alăturându-se unui exod al tinerilor artiști ce a urmat unei lovituri de stat în 1967. Compusă în amintirea tatălui său, un atlet amator pasionat, “Chariots of Fire” a fost una dintre mai ascultate piese din anii 1980. Filmul omonim spune povestea triumfului unui grup de atleți britanici la Jocurile Olimpice din 1924.
Pe lângă alte partituri, a avut succes și cu grupul Aphrodite’s Child in anii 60/70. Lumea muzicala universala pierde precusorul muzicii electronice, un geniu modest si nobil caracter.
In imagine sunt compozitorul Vanghelis alaturi de Angela Gheorghiu, Ioana Dan (fiica adoptiva a Angelei) si Laura Metaxa (2012). Detalii despre muzica lui aici.

Recommended For You