Parastas pentru arhimandritul Emilian la mănăstirea Ciolpani

Joi, 26 mai 2022, la Mănăstirea Ciolpani a fost săvârșită slujba parastasului pentru părintele arhimandrit Emilian Panait, la împlinirea a trei ani de la mutarea sa la ceruri. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Sfânta Liturghie  s-a săvârșit sub proția părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, la care au participat preoți și fii duhovnicești din Eparhie, obștea mănăstirilor Runc și Ciolpani și un numeros public. Cu toții au cinstit memoria părintelui Emilian – fie că l-au cunoscut personal sau i-au citit cărțile.

După Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor a săvârșit sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim slujba Parastasului la mormântul Părintelui Emilian, situat în latura de SE a bisericii. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit obștii monahale și pelerinilor despre duhovnicul de la Ciolpani, aducând în actualitate personalitatea sa și puterea de a motiva pe fiii duhovnicești în lucrarea ostenitoare a dobândirii mântuirii, spunând:

„Se împlinesc trei ani de când Părintele Emilian nu mai este printre noi. Îmi amintesc faptul că acum câțiva ani când înconjuram cu el această zidire frumoasă, ridicată cu jertfelnicie și cu multă trudă din partea soborului de maicile de aici, pe care o admira într-un mod deosebit. Acesta a fost motivul pentru care a fost ales acest loc pentru așezarea trupului său. Prezența sa este parcă mai vie ca oricând, acest lucru văzându-se în mulțimea ucenicilor care au venit astăzi aici și în mulțimea florilor care împodobesc mormântul său. El a fost un călugăr al lui Hristos care a marcat timpul său asigurând paternitate spirituală fiilor săi și fiicelor sale duhovnicești. Slujba de anul acesta fiind săvârșită în contextul sărbătorilor postpascale a făcut ca pomenirea sa să izvorască în sufletele noastre gândul reînvierii. Chipul său paradigmatic, chiar și de dincolo de mormând ne îndeamnă să-i urmăm sfaturile și să pășim pe calea pe care ne-a îndreptat pași. A fost un om al Liturghiei și al Învierii. Amintindu-ne de el, ne îngrijim și noi de propriul drum către Împărăția cerurilor, și credem că sufletul său se odinește alături de sufletele părinților mărturisitori ai Ortodoxiei care s-au adăugat de-a lungul veacurilor în dipticele Cerului, unde sunt pomenite de Arhiereul cel veșnic, Hristos Domnul, îndemnându-ne pe toți să ne împărtășim din Cina cea de Taină a Cerului”.

Din partea oficialităților locale au participat primarul Zaharia Vasile si viceprimarul Teslriu Dan. Reamintim ca biserica de la Ciolpani este ctitorite în cinstea Sfântului Emilian de la Durostorum.

Recommended For You