Pictorul Nicu ENEA, 125 de ani de la naștere

Astazi, 28 mai 2022, se implinsc 125 de ani de la nasterea unui mare pictor Nicu Enea . Casa memorială „Nicu Enea” este un muzeu județean din Bacău, deschis în casa în care a trăit și a lucrat pictorul băcăuan Nicu Enea (1897 – 1960). Amplasată în str. Nicu Enea nr. 31, casa a fost donată în acest scop de soția pictorului. Casa este modestă, cu un singur nivel, sufragerie la parter, dormitor şi fostul atelier al pictorului, la etaj. În anii 1969 şi 1970, soţia pictorului, profesoara Elvira Enea, a donat această clădire împreună cu 133 de lucrări de pictură şi 209 lucrări de grafică, Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Bacău. În anul 1970, la împlinirea unui deceniu de la moartea pictorului, s-a inaugurat o expoziţie memorială cu tablouri semnate de Nicu Enea : peisaje, autoportrete, nuduri, naturi statice, flori.
Casa a fost restaurată în anul 2004 iar în prezent, din păcate, imaginea ei are de suferit deoarece a rămas singura clădire veche într-un spaţiu dominat de blocuri înalte.
UPDATE: detalii despre a patra editie ,,Ziua Nicu Enea”
Pictorul Nicu Enea (1897-1960) a locuit şi a creat în această casă în perioada 1929 -1960. În curte se află un bust al artistului în piatră aparţinând sculptorului Nicolae Enea.
Casa memorială face parte din Secţia de arta a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”- Bacău.
Ultima dată ea a fost renovată și redeschisă publicului pe 27 mai 2005.
Nicu Enea este un pictor cu un nume de rezonanţă pe harta spirituală a Bacăului: nouă expoziţii personale, iar, în 1935, la Expoziţia Internaţională de la Paris, “Portretul soţiei” este distins cu medalia de argint. S-a născut la data de 29 mai 1897, în satul Valea Arinilor şi a murit la data de 16 septembrie 1960. În 1970 a fost inaugurată Casa Memorială “Nicu Enea” , din strada Nuferilor, numărul 31.
Clădirea în care se află expoziţia memorială Nicu Enea a fost construită în anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Paloşanu, tatăl Elvirei Enea.
În această casă soţii Elvira şi Nicu Enea au trăit în perioada 1929 – 1960, informaţie inscripţionată şi pe plăcuţa de pe faţada casei, care o atestă ca obiectiv de patrimoniu.
În noiembrie 1968, Elvira Enea face o ofertă de donaţie care cuprinde imobilul, terenul aferent, 130 de lucrări de pictură, 210 de lucrări de grafică, mobilier şi obiecte care au aparţinut pictorului Nicu Enea, donaţie acceptată de Comitetul Judeţean de Cultură în luna mai 1969.
După amenajarea casei, în luna decembrie 1970 aceasta se deschide pentru public, Elvira Enea îndeplinind funcţia de custode. Colecţia „Nicu Enea” este alcătuită din lucrările şi obiectele donate.
Din totalul lucrărilor care alcătuiesc colecţia, 54 de lucrări de pictură sunt expuse în cele trei săli ale casei la care se adaugă mobilierul, obiectele personale ale pictorului şi câteva lucrări de sculptură mică realizate de Nicolae Enea.
Expoziţia permanentă oferă vizitatorului posibilitatea cunoaşterii operei lui Nicu Enea (1897-1960) a cărui afirmare se suprapune temporal şi spiritual uneia dintre cele mai fertile şi tulburătoare perioade din istoria artei româneşti, perioada interbelică.
În voluminoasa lui colecţie de lucrări nu se pot cuprinde, dar există în realitate, câteva picturi murale în biserici, executate în stil clasicizat, aşa cum ar fi şi biserica Sf. Mc. Gheorghe din cartierul CFR Bacău. Enea a pictat şi bisericile însele, pe pânză, cum ar fi biserica de lemn de la Scorţeni, monument de arhitectură populară moldavă medievală, a ţinuturilor Bacăului.
Această biserică numită Sf. Voievozi Merişor este ilustrată pe tabloul lui Nicu Enea în ambianţa culorilor contrastante, brune aurii şi albastre, cu efecte de umbră şi lumină, pentru a echilibra compoziţia. Iar, dacă cineva vrea şi poate să contemple pictura monumentală a bisericilor, trebuie spus că în timp ce Nicu Enea a luat cu ochii biserica de lemn Merişor şi a transpus-o pe pânză, Nicolae Tonitza a venit el la biserica de alături, zidită din cărămidă, după planul arhitectului Traianescu şi i-a înfrumuseţat cu pictură zidul.
Picturile le-a semnat in majoritatea cazurilor, dar nu le-a şi datat. A lucrat pe pânză, carton sau lemn. Cu ce s-a vândut până acum la licitaţii – 60 de picturi doar în ultimii 11 ani, plus multe altele care au mai trecut prin casele de licitaţii din 1990 încoace – s-ar putea deschide o retrospectivă Nicolea Enea. Artistul, originar din Bacău, din Valea Arinilor (Lucăceşti, după alţi biografi), unde s-a născut in prag de secol, la 1897 şi-a descoperit vocaţia de artist după ce mai mulţi ani a fost învăţător.
A studiat la Bucureşti cu Petraşcu, Steriadi, Mirea, Verona. Istoricii de artă l-au catalogat ca fiind un exponent al post-impresionismului. A fost îndrăgostit de Balcic şi în 1933 şi 1934 a avut două expoziţii eveniment pentru lumea artistică.
Nicolae Tonitza, chiar a scris despre Enea : “S-a scăldat în soarele torid şi în baia lunară de neon a Balcicului”.
În anul 1940 a pictat la Curtea Regală a Serbiei şi a călătorit prin Balcani.
Au rezultat mai multe marine remarcabile, imagini din porturi, unele preluate chiar de Muzeul Naţional de Artă.
Expoziţia permanentă oferă vizitatorului posibilitatea cunoaşterii operei lui Nicu Enea (1897-1960) a cărui afirmare se suprapune temporal şi spiritual uneia dintre cele mai fertile şi tulburătoare perioade din istoria artei româneşti, perioada interbelică.
Sursa foto si text: Turist in judetul Bacau
Clădirea în care se află expoziţia memorială Nicu Enea a fost construită în anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Paloşanu, tatăl Elvirei Enea. În această casă soţii Elvira şi Nicu Enea au trăit în perioada 1929 – 1960, informaţie inscripţionată şi pe plăcuţa de pe faţada casei, care o atestă ca obiectiv de patrimoniu.
În noiembrie 1968 Elvira Enea face o ofertă de donaţie care cuprinde imobilul, terenul aferent, 130 de lucrări de pictură, 210 de lucrări de grafică, mobilier şi obiecte care au aparţinut pictorului Nicu Enea, donaţie acceptată de Comitetul Judeţean de Cultură în luna mai 1969. După amenajarea casei, în luna decembrie 1970 aceasta se deschide pentru public, Elvira Enea îndeplinind funcţia de custode.
DATE DESPRE COLECŢIE
Colecţia „Nicu Enea” este alcătuită din lucrările şi obiectele donate. Din totalul lucrărilor care alcătuieşte colecţia , 54 de lucrări de pictură sunt expuse în cele trei săli ale casei la care se adaugă mobilierul, obiectele personale ale pictorului şi câteva lucrări de sculptură mică realizate de Nicolae Enea.
Expoziţia permanentă oferă vizitatorului posibilitatea cunoaşterii operei lui Nicu Enea (1897-1960) a cărui afirmare se suprapune temporal şi spiritual uneia dintre cele mai fertile şi tulburătoare perioade din istoria artei româneşti, perioada interbelică.
Sursa text si foto 1-2-3: Muzeul de Arta Bacau, celelalte foto Turist in judetul Bacau

Recommended For You