VIDEO Ceremonie de comemorare a eroilor neamului – Inaltarea Domnului – 2 iunie 2022

Astazi, 2 iunie 2022, in centrul orasului Buhusi s-a desfasurat ceremonia oficiala de comemorare a eoilor neamului romanesc din toate razboaiele. Ceremonia organizata de autoritatile locale – primaria Buhusi –  a constat in depunerea de flori si coroane de flori de catre bisericile ortodoxe din oras, impreuna cu grupuri de enoriasi, de partide politice, spital, scoli, alte institutii publice sau private din oras. Au asistet un numeros public. La finalul ceremoniilor de depunere de coroane de flori a avut loc slujba de pomenire savarsita de un sobor de preoti. Ceremonia a fost transmisa LIVE pe pagina de FB a Gazetei de Buhusi si se poate urmari si mai jos. La final, l-am invitat la microfonul Gazetei de Buhusi pe primarul Vasile Zaharia, cu care am purtat o mica discutie referitoare la insemnatatea zilei care a fost comemorata astazi. Interviul incepe de la minutul 26:20sec.

Cateva detalii despre Ziua Eroilor – Inaltarea Domnului

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.

Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți. În timpul epocii comunismului, din 1948 pina in 1989, data Zilei Eroilor a fost schimbată la 9 mai, dar după 1989 s-a revenit la data inițială. Pentru îngrijirea acestor morminte au fost înființate diferite societăți și asociații destinate special acestui scop, iar în multe cazuri au fost create tratate internaționale bilaterale. A devenit o cutuma ca in această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Prin credința, curajul și jertfa lor, eroii români au contribuit la consolidarea conștiinței și demnităţii naționale, afirmate concret prin dobândirea independenței, realizarea unităţii statului și apărarea constantă a libertăţii în istoria poporului nostru.

Din acest motiv, Catedrala Națională din București este dedicată memoriei tuturor eroilor români, primul ei hram fiind Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, iar al doilea hram Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Recommended For You