Despre noi

Redacția ,,Gazeta de Buhuși” este compusă din următoarele persoane:

  • Iulian PĂSCĂLUȚĂ – fondator, directorul publicației – publică și gestionează articolele din rubricile editorial, politică, umor, reclame, sport sau altele. Aprobă toate materialele destinate publicării. Reprezintă publicația în raport cu autoritățile, colaboratorii sau alte instituții/firme. Realizează fotoreportaje si/sau interviuri cu diverse persoane din autoritatea publică si/sau alte institutii. Gestionează financiar Gazeta de Buhuși și arhiva de imagini. De profesie inginer electric, in timpul facultatii (1988-1993) absolva cursurile de trei ani la sectia foto-film a Scolii Populare de Arta Iasi, clasa maestului Ion Matei Agapi. In 2004-2005 face cursuri de jurnalistica tinute de CJI pentru mass-media locala.
  • Elena DINU – redactor șef, corectură – publică și gestionează articolele din rubricile social, cultură, învățământ, religie, sănătate și altele. Corectează textul articolelor ce urmează a fi publicate. În lipsa directorului, aprobă materialele destinate publicării. Obține acreditările de presă pentru evenimentele naționale. Profesor de limba română în Bacău, este initiatoarea paginii de Facebook ,,Gazeta de Buhusi”.
  • Ana PĂSCĂLUȚĂ – (colaborator) redactor, corectură, fotoreporter, videocameră – publică materiale din rubricile de cultură și școală. Realizează fotografii sau filmări video de la evenimentele importante din teren. Corectează textul articolelor ce urmează a fi publicate. Din 2023 este studentă la Facultatea de Litere București , colaborarea fiind on-line.
  • Andrei IONESCU – (colaborator) procesare video, asistență tehnică și administrare site (colaborator) – asigură procesarea sau editarea foto/video pentru materialele destinate publicării, gestionează arhiva video și foto, asigură dezvoltarea și mentenanța software pentru site.

De ce s-a înființat Gazeta de Buhuși? Înființarea Gazetei de Buhuși a fost o necesitate pentru balansarea dezechilibrul mediatic în care se afla orașul Buhuși până în anul 2015. Concret, partidul aflat permanent la conducerea orașului propaga știri frumoase, dar nu și adevăruri despre starea de fapt. Deși orice cetățean local vedea că lucrurile merg rău în oraș, (acestea erau mereu eludate), fiind prezentate doar evenimentele pozitive. Această discrepanță ne-a determinat să începem să căutăm și să spunem ADEVĂRUL. Iar locuitorii orașului au apreciat asta. Rolul jurnalistului profesionist este de găsire și prezentare a adevărului, indiferent că provine din fapte bune sau rele.

Statutul nostru: Suntem organizație de presă inregistrată oficial. Gazeta este inscrisă in registrul ziarelor și periodicelor cu numarul ISSN 2501-045X pentru publicatia tiparită si ISSN–L 2501-045X pentru on-line. Veridicitatea informatiilor este garantată. Gazeta de Buhuși nu este afiliată și nu reprezintă nici un partid politic sau organizație.

Scopul: Gazetei de Buhuși este colectarea si prezentarea tuturor evenimentelor publice care se petrec în Buhuși si informarea corecta a cetatenilor. Informațiile pe care le prezentăm sunt de interes general, pentru toți locuitorii orașului sau pentru grupuri mari de cetățeni. Nu prezentăm cazuri singulare (gen ,,faptul divers”) deoarece acestea vizează persoane particulare, care nu influențează viața localității. Excepție fac persoanele publice care au putere de decizie (gen primar, directori de școli, spital, etc) și care sunt reprezentanții instituției respective, precum și unele cazuri deosebite cu impact social.

Libertatea editorială: Libertatea presei este fundamentală pentru noi si garantată de conducerea ziarului.  Adevărul este principiul căruia ne subsumăm și pentru care ne canalizăm forțele și valorile noastre. „Adevărul este stăpânul nostru, nu noi stăpânim adevărul” spunea Eminescu. Acest principiu este indiscutabil si pe acesta este bazată politica noastră editorială. „Prefer să deranjez cu adevărul decât să fac pe plac cu lingușiri.” — Seneca De aceea este foarte posibil ca într-un oras mic, precum Buhușiul, acest principiu sa deranjeze foarte mult, iar urmarea este că vom avea mereu pe cineva ascuns împotrivă. „Într-o lume a amăgirii universale, a spune adevărul e un act de curaj.” — George Orwell

Responsabilitate editoriala. Fiecare membru al redacției, contributor sau colaborator, care scrie articole sau realizeaza materiale /audiofoto/video, le semnează si isi asuma responsabilitatea juridica. Gazeta de Buhusi, ca persoana juridica, nu este responsabila si deci nu are calitate procesuala. Noi nu facem articole ,,anonime” și nici nu încurajăm acest lucru. Credibilitatea noastră rezidă în asumarea responsabilității a ceea ce prezentăm public. Iar articolele au la bază, fără excepție, fapte si documente veridice, adica surse bine verificate. Motto-ul nostru jurnalistie este: ,,Comment is free… but facts are sacred.” (Comentariile sunt libere, dar faptele sunt sacre. CP Scott, 1921 Guardian editor)

Exceptie fac anunturile preluate de la autoritati sau institutii diverse, (surse guvenamentale/instituții), care sunt semnate generic ,,redactie”. Responsabilitatea juridică pentru articolele de presă prezentate pe site sau paginile oficiale de Facebook apartine exclusiv autorilor. Gazeta de Buhusi /Agentia Coolpix NU este răspunzătoare pentru continutul editorial și nu poate fi trasă la răspundere civilă sau penală pentru articolele jurnalistice prezentate de autori.

Sursa de finanțare: Gazeta de Buhuși este finanțată exclusiv din fonduri private. Finanțatorii noștri sunt: Agenția de presă COOLPIX, fondatorul Gazetei ing. Iulian Pascaluță, fonduri din venituri proprii. Gazeta de Buhuși poate realiza si difuza publicitate/anunțuri pentru orice agent economic, instituție/autoritate publică sau orice persoană fizică sau juridică. Informația este prețuită  la adevărata valoare când fiecare cetățean a plătit o mică contribuție. De aceea redacția are în vedere implementarea unui sistem de abonamente pentru public pentru creșterea susținerii financiare.

Etica editorială: Gazeta de Buhuși respectă principiile de etică editorială specifice ziaristilor, reporterilor, editorilor și fotoreporterilor profesioniști, precum și reglementările CNA în materie audio-vizuală. În acest sens, difuzăm numai informații veridice și ne informăm din surse autorizate, oficiale. Încercăm să fim cât mai obiectivi posibil în articolele noastre, excepție făcând categoria de articole încadrate la ,,Editorial” (punctul de vedere al autorului si judecati de valoare) sau ,,Umor” (pamflete, fabule si texte umoristice, caricaturi sau fotografii trucate). Suntem fideli principiului că publicăm ceea ce servește interesului public.

Toți ziariștii și colaboratorii Gazeta de Buhusi trebuie să respecte următoarele principii:
Acuratețe
Ziariștii vor face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că toate emisiunile, articolele, clipurile video și audio sunt corecte din punct de vedere al faptelor.
Imparțialitate
Informația va fi prezentată în așa fel încât să contribuie la înțelegerea evenimentelor și a subiectelor, în mod clar, fără distorsiuni și nepărtinitor, avand la baza de declaratii, probe sau constatarea directa.
Moderație și respect
Jurnaliștii și colaboratorii vor păstra întotdeauna un ton calm și moderat și vor promova un model de discurs civilizat, rațional, având permanent în vedere drepturilor omului. Producțiile video/audio sau textele/articolele nu vor conține defăimări de ordin religios, etnic, socio-economic sau cultural, etc.
Evitarea atitudinii părtinitoare
Gazeta de Buhusi sprijină democrația și drepturile omului. Gazeta de Buhusi nu este si nu se va face niciodată avocatul unor politici, politicieni, partide sau legislații specifice; articolele trebuie să prezinte fapte si judecati de valoare.
Conduita etică
Jurnaliștii și colaboratorii externi vor trebui să păstreze în programele și articolele lor standardele etice cele mai înalte, preocupându-se să evite orice conflict de interese ori de apariție a lor în relațiile cu persoane particulare, grupări, interese politice sau comerciale din zona de transmisie sau din afara ei.

Principiile de mai sus nu se aplica articolelor de tip fabule, pamflet, satira, caricatura sau altele asemenea, publicate la sectiunea ,,UMOR” sau pe pagina de Facebook ,,Gazeta Umorului Buhusean“.

Conținutul publicat este in intregime original, iar citatele sau pasajele preluate se evidențiază prin ghilimele și se citează sursa sau autorul (cu link). Articolele preluate din alte publicatii sunt marcate corespunzator, prin citarea sursei. Nu promovăm ,,clickbait” și nu folosim titluri false sau senzaționale pentru a atrage cititorul fără a avea noutăți de făcut. Nu creăm și nu promovăm ,,intoxicații de presă” sub nici un motiv și pentru nimic.  Suntem riguroși și sinceri, așa că titlurile articolelor noastre corespund cu ceea ce veți găsi în conținutul nostru. Creăm articole și conținut de calitate, divers si cât mai echilibrat, din toate domeniile vieții cotidiene, și căutăm continuu excelența în ea. Căutăm un echilibru între necesitatea informării publice și puterea noastră de a acoperi acestă cerință. Corectăm erorile semnalate și dorim să ne îmbunătățim continuu activitatea, respectând aceste principii.

Gazetadebuhusi.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Gazetadebuhusi.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român sau ale altui stat și nici cu sume provenite de la partidele politice sau ambasade.
Gazetadebuhusi.ro poate fi sprijinită prin donații pentru susținerea jurnalismului independent.
10 mai 2020