INTERVIU – medicul Cosmin CALANCIA (ATI Spital Buhusi), va fi decorat de președintele Romaniei cu Ordinul ,,Meritul Sanitar”

Medicul Cosmin Calancia, șeful sectiei de ATI din Spitalul ,,Prof. dr. Eduard Apetrei” Buhusi va fi decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul ,,Meritul Sanitar” în grad de Cavaler. Ceremonia va avea loc la Palatul Cotroceni, maine, 1 Decembrie 2021, la orele 12, iar medicul Cosmin CALANCIA va fi prezent.

Cu această ocazie, reporter Iulian Pascaluta/Gazeta de Buhusi, a realizat un interviu în exclusivitate cu medicul Cosmin CALANCIA.

Reporter: In ce context primiți decoratia ,,Ordinul Meritul Sanitar” de la Presedinția României?

Dr. Calancia: Contextul a fost pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19 și cred că a contat foarte mult și deschiderea noii secții de terapie intensivă, la care am contribuit.

Reporter: Dvs. sunteti pionierul întemeierii secției de ATI de la Spitalul Buhuși…

Dr. Calancia: Cam așa… cu ajutorul d-lui manager, cu ajutorul doamnei profesor dr. Ioana Grigoraș. Am deschis sectia de la zero, nu era nimic. Am pus mâna pe cartea de inginerie, că era nevoie, pe lângă informațiile medicale pe care le aveam, să punem bazele tehnice. Atunci am apelat la ingineri, am reușit și am adus, împreună cu managerul Poiană un bioinginer. Am încercat să învățăm din greșelile celorlalte spitale, mă refer aici la incendiile care au fost în spitalele din România. Practic am luat-o de la zero.

Reporter: Rezultatele dvs. s-au vazut. Noi am filmat în Spitalul din Buhuși, în sectia de ATI. Câți pacienți au plecat pe picioarele lor? (în urma tratamentului din sectia din ATI, n.red.)

Dr. Calancia: Mai mult de 70% (din pacienți, n.red.). Trebuie să recunosc că cei care au venit în stare foarte gravă…  am primit pacienți de la stare gravă la foarte gravă. Procentul celor care au ajuns în stare foarte gravă este mai mic. Dar, per total, 70% aproximez, că nu am niște date oficiale.

Reporter: Deci pe 70% din pacienți i-ați ajutat, cu secția de ATI, să nu ajungă în lumea de dincolo…

Dr. Calancia: Eu așa aproximez, cam 70% din pacienți. Și nu am avut numai pacienți din Buhuși, am avut pacienți de peste tot, inclusiv din sudul țării, nu numai din regiunea Moldovei.

Reporter: Ce reprezintă decorația pe care ați primit-o de la președintele Iohannis pentru dumneavoastră?

Dr. Calancia: Pentru mine este o foarte mare onoare. Nu am avut cuvinte vreo două zile, nici nu am putut să realizez că se întâmplă acest lucru. Pentru mine este un lucru foarte mare și o răsplată pentru munca depusă la Spitalul Buhuși, la secția de ATI.

Reporter: Este adevărat că o asemenea decorație, primită de un medic dintr-un oraș ca Buhuși, reprezintă un mare semn de distincție, o mare realizare. Bănuiesc că și pentru dvs., ca medic, reprezintă, cu atât mai mult, o obligație pentru viitor.

Dr. Calancia: Da, este o obligație, cu siguranță trebuie să mențin ștacheta, nu o să mă las și am să încerc să contribui la promovarea Spitalului, în sensul că vrem să devenim spital de urgență. Nu vrem să ne oprim aici, vrem să dezvoltăm spitalul și mai mult de atât. Sper că lucrul ăsta (decorația, n.red.) să contribuie și să deschidă drumurile spre realizări și pe mai departe.

Reporter: Distinctia o veți primi în nume personal, fără doar și poate, nu?

Dr. Calancia: M-a sunat dna secretar (de la președinția României, n.red) să mă anunțe că domnul președinte mă va decora cu Ordinul ,,Meritul Sanitar”.

Reporter: Trebuie să fiți prezent la Cotroceni?

Dr. Calancia: Da, da. Mâine (1 decembrie, n.red.) la ora 12 mi s-a spus că trebuie să fiu acolo. Acum chiar sunt în drum spre București.

Reporter: Chiar dacă ați primit această decorație, totuși dvs. ați lucrat cu un colectiv. Sunteți șeful secției ATI de la Spitalul Buhuși. Dvs. aveți și reponsabilitatea de a ridica pregătirea colegilor din ATI, medici și asistenți?

Dr. Calancia: Cu siguranță. Fără ajutorul echipei pe care am avut-o în spate, n-aș fi putut. Aici e un lucru foarte important: domnul manager (C-tin Poiană, n.red.) m-a susținut în putere  logistic, material, financiar… De asemeni, doamna profesor Ioana Grigoraș, coodonatorul regional pe ATI de la Iași. Cu ajutoru ei am adus medicii rezidenți. Cu ei am pornit la drum. Eu am început, ca medic specialist, cu încă doi medici rezidenți. A fost foarte greu la început, vă dați seama, în condițiile în care celelalte spitale au medici specialiști toți. Și ei se plăngeau deja că le lipsesc personalul, eu trebuia să muncesc cu doi medici rezidenți, care sunt încă învățăcei, dar, atenție, foarte buni profesioniști. Și eu, singurul medic specialist cu acoperire legala (pe specialitatea ATI, n.red.)

Reporter: În condițiile actuale, de război biologic, dvs. vă meritați cu prisosință acestă decorație. Gazeta de Buhuși si eu vă felicităm pentru această decorație și pentru munca dvs. și pentru tot ce ați făcut pentru Spitalul din Buhuși și populația pe care o deservește.  

Dr. Calancia: Vă mulțumesc. Sper să contribui spre dezvoltarea spitalului si de ce nu, a orașului, în continuare.

Dr. Cosmin Calancia, sef sectie ATI Buhusi

Despre medicul Cosmin Calancia

Medicul Cosmin Calancia, original din Botoșani, este absolventul Universității de Medicină și Farmacie UMF Iași 2006-2013. După absolvire a fost medic rezident ATI la Institutul Regional de Oncologie, ca ulterior sa profeseze ca medic Anestezie și Terapie Intensiva la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt (2019- spt. 2020). De mai bine de un an de zile este șeful sectiei de ATI din Spitalul ,,Prof. dr. Eduard Apetrei” Buhuși, domnia sa fiind și cel care a inițiat realizarea secției de ATI din spitalul nostru. Este casatorit cu Diana din 2017. 

Despre Ordinul ,,Meritul Sanitar”

Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, era firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică. Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor, s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale.

Recommended For You