Lucian Bogdanel este noul prefect al judetului Bacau. Tudorita Lungu devine subprefect

Astazi, chiar de Boboteaza, la sediul Institutiei Prefectului din Bacau, a avut loc ceremonia depunerii juramantului de catre noul prefect al judetului, in persoana lui Lucian Bogdanel (nominalizat de catre PSD Bacau la aceasta functie). Tudorita Lungu (PNL), aflata in functia de prefect pina astazi, a trecut in functia de subprefect si a depus si dinsa juramantul. Aceasta a fost posibila conform protocolului de guvernare incheiat intre PNL si PSD privind alocarea posturilor din judete, despre care am scris anterior aici. la fel este si Narcis Jitaru – PNL, ocupant al acestui post de subprefect încă din vara lui 2020.

Festivitatea de depunere a juramantului si de învestire a noilor inalti functionari publici a avut loc în cadrul unei videoconferințe oficiată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Ministrul de interne Bode a spus ca ,,Începând de astăzi, «culoarea politică»” rămâne în fundal, este un accesoriu care nu trebuie să vă influiențeze deciziile și acțiunile. Îmbrăcați haina profesionalismului, a integrității și a apărării interesului public! Fiți un factor de echilibru politic și administrativ! Fiți imparțiali și profesioniști! Aceste calități trebuie să vă definească cu adevărat activitatea!”

Au participat eurodeputatul Dragoș Benea, alături de membrii județenei Bacău a PSD, și Gabriel Bunduc, secretar de stat la Ministerul Transporturilor, cât și conducerea PNL Bacău. Dragos Benea a sustinut, in transmisia live pe facebook, in deschidere un speech in care a aratat ca „Este o responsabilitate uriașă, mai ales în aceste momente complicate, cu o societate la limita răbdării, sub presiunea pandemiei. Nu este ușor să gestionezi, alături de președintele Consiliului Județean Bacău și de alți factori, dar sunt convins că vom face o figură onorabilă la nivelul Prefecturii județului”.

Lucian Bogdanel, noul prefect, a declarat public urmatoarele:

,,Am depus jurământul de învestire în funcția de prefect al județului Bacău conștientizând că pe umerii Guvernului pe care-l reprezint în teritoriu apasă provocări fără precedent în istoria noastră recentă, la înălțimea cărora actuala guvernare e condamnată să se ridice.

Tranziția verde justă, transformarea digitală, implementarea PNRR sau negocierea programelor & axelor de finanțare aferente cadrului bugetar multianual 2021 – 2027 sunt oportunități pe care nu ne permitem să le ratăm.
Renunțarea la energia provenită din combustibili fosili și adoptarea energiei regenerabile, precum și impunerea la nivelul Uniunii Europene a unor exigențe de mediu mai mult decât ambițioase au deja consecințe pentru mulți cetățeni, ale căror facturi la energie prezintă creșteri considerabile.
Costul uman al tuturor acestor transformări profunde trebuie împărțit cât mai echitabil, astfel încât cei mulți – lipsiți de posibilități – să nu deconteze, de unii singuri, nota de plată.
Mandatul de prefect al județului Bacău va avea în considerare 3 piloni: exercitarea tutelei administrative & asigurarea legalității, coordonarea instituțiilor deconcentrate și gestionarea situațiilor de urgență.
Am în vedere constituirea unui grup de lucru pentru sprijinirea implementării celor mai importante proiecte la nivelul județului, prin eliminarea timpilor morți și a inerției birocratice inerente. În componența grupului vor fi responsabilizați direct conducătorii instituțiilor deconcentrate, alături de care vom asuma sarcina de a susține – prin emiterea în timp util a avizelor și autorizațiilor specifice – investiții precum cele prevăzute în aplicația POIM apă/canal (în valoare de aprox. 500 milioane euro) sau proiectele ce vor obține finanțare prin programul guvernamental „Anghel Saligny” (de care vor beneficia primăriile din județ).
Protecția mediului va constitui o prioritate, mai ales în contextul accentului tot mai apăsat pus – în plan european – pe acest domeniu, în raport de care vom manifesta un interes deosebit. Nu prin politizarea unor false probleme de mediu, așa cum am văzut că s-a întâmplat în ultimii ani, ci prin identificarea & combaterea riscurilor de mediu reale, înainte ca ele să devină iminente.
Îndrumarea și prevenția, acolo unde acestea își dovedesc cu adevărat eficiența, trebuie să ia locul sancțiunilor, al căror caracter punitiv nu contribuie întotdeauna la rezolvarea problemelor, mai ales după 2 ani dificili, în care populația și agenții economici s-au confruntat cu efectele negative ale pandemiei.
Absorbția fondurilor europene trebuie accelerată, îndeosebi la UAT-urile care au asigurată finanțarea, dar stau – de ani de zile – cu banii UE necheltuiți, așa cum se întâmplă, de exemplu, în municipiul Bacău unde proiecte de mobilitate urbană, totalizând peste 40 de milioane euro, așteaptă de 2 ani să fie implementate. Acești bani nu costă nimic și, odată puși la lucru, vor ameliora indiscutabil calitatea vieții în comunitate.
Pregătirea valului 5 al pandemiei rămâne una din atribuțiile principale ale Instituției Prefectului pe domeniul medical. Alături de instituțiile abilitate să conducă lupta împotriva Covid19 şi să organizeze sistemul sanitar, îmi propun să partajăm efortul combaterii pandemiei într-un mod cât mai sustenabil, astfel încât să evităm perspectiva nedorită a colmatării secțiilor de infecțioase & ATI din spitale.
Suprasolicitarea rețelelor şi echipamentelor medicale poate avea consecințe dramatice pe care trebuie să le preîntâmpinăm cu orice preț.
Mulțumesc întregii conduceri a PSD Bacău pentru încrederea acordată, concretizată în nominalizarea la înalta demnitate publică de prefect, și-i asigur pe primari că vor avea în mine un partener administrativ altruist & diligent, a cărui activitate se va desfășura sub comandamentul respectării legii și al bunei-credințe!”

Recommended For You

One Comment to “Lucian Bogdanel este noul prefect al judetului Bacau. Tudorita Lungu devine subprefect”

Comments are closed.